Back in Copenhagen - efter coronaen

 Endelig byturist igen nogle varme augustdage


Tirsdag 3. aug. 2021:

Vi er først i Kbh. ved 15 tiden. Sol og lammeskyer. Vi styrer hjemmevant mod Caféen ved Skjolds Plads, hvor vi får deres fremragende rosé, der koster 40 kr., nøjagtig som den gjorde, da vi var på sidste byferie for tre år siden.

Katten Wilma, som vi skal passe tre dage, mens familien er i Sverige, er ikke at se nogle steder. Mens vi i TV sidder og høster dagens danske medaljer i Tokyo, komme hun endelig, hilser afmålt og går i haven. Vi får hende ikke ind før næste morgen.

Onsdag:


Står af bus 18 et tilfældigt sted på Frederiksberg Allé lige ved ’Promenaden'. Der er fuldt af mennesker i solen på fortovet mellem to vejbaner, men vi finder en plads under træerne og bliver betjent af en høj, blond, hurtig servitrice. Bestiller de skønneste Calamari fritti (á 125 kr.) i en slags barbecue crunch og med grøn mayo. Skal åbenbart spises med fingrene, for sammen med servietter er også to pakninger vådservietter. Får 1 lt. ’Frederiksbergvand’ på karaffel for 15 kr., og jeg desuden et glas fransk ’C’est la Rosé’ (85 kr.), der på kortet beskrives som ’Let, stringent’, og det passer.  

Næste stop på turen er Frederiksberg Runddel. Gemalen skulle akut på toilet, så det skete i Frederiksberg Kirke. Jeg går imens en runde på den gamle kirkegård og finder bl.a. forfatterne Edith og Helge Rodes gravsted, hvor deres søn skuespiller Ebbe Rode også ligger, men ingen af hans ex-koner. Jeg fandt også Ida Falbe Hansen (1849-1922), seminarieleder, Danmarks første kvindelige litteraturhistoriker og oversætter af Selma Lagerløfs 'Gösta Berlings Saga'. Desuden var hun indædt kvindesagsforkæmper.

Her er flere andre smukke og interessante gravsteder. Det er en meget smuk lille kirkegård.

Storm P. Museet - over for kirken - har en særudstilling 'LATTERFRONTEN' om politisk satire under krigen og frem til i dag. Her kan man genfinde Hans Bendix' skarpe antinazistiske tegninger, fra før han måtte flygte til Sverige, sammen tegninger af kollegaer som Herluf Bidstrup, Ragnvald Blix og Roald Als.

 

Storm P. afdelingen starter hele vejen op til 1. Sal, og viser i hundredvis af udklip, fotos og tegninger, samt genstande, Storm P samlede på - bl.a. piber i de særeste udgaver - og andre ting, som han skabte figurer af. Figuren her til højre kunne godt minde om præsten Johannes Møllehave, som var en svoren beundrer af Storm P.

Absinthdrankeren, c. 1908

 

Strengene brister, ca. 1907

Klovn kysser æsel, ca. 1908

Jeg var nok gladest for de rum, hvor Storm P. efter besøg i Paris og møde med bl.a. nordmanden Edv. Munch forsøgte sig som kunstner - ikke uden held. (Se oven for!) Havde egentlig glemt, hvor mange år han levede som stumfilmsskuespiller og ved div. revyer, før han definitivt valgte tegningerne som levevej. Ikke mindst de elskede - og indimellem geniale - 'Fluer'. Se herunder:

'Kunstkritik er nyttig. Hvad skulle
 kunstkritikerne ellers leve af ?'


 

 


Det er et lille tæt og hyggeligt museum, hvor man kan få masser af historier i øretelefoner og filmklip på små skærme. 

Normal entré voksen: 75 kr. Senior: 60 kr.

 

 

 

 

Fortsat yndigt vej, så vi fortsætter ind i Haveselskabets Have. Vi skimmer lige menukortet hos ’Mielcke & Hurtigkarl’ (se oven for) uden for den smukke restaurant i huset fra 1850.  Der er kun to numre på menuen: Metamorfosen til 1300 kr.(7 anretninger), og Oplevelsen til 1150 kr.(5 retter). Men kl. er kun 17, så det må blive en anden gang. Vi traver i stedet videre i den smukke have, som sikkert havde været endnu smukkere for en måned siden, da alt stod i fuldt flor. Men der er åkander i den smukke dam omgivet af kæmpe skræppeblade, og forelskede par hygger sig med medbragt kaffe el. vin i de små kinesiske pavilloner. 

Vi søger ud - for ikke at forvilde os ind i den kæmpestore labyrint - og kommer ud på Pile Allé ved ’De små haver’. Vi vælger den midterste ’M. G. Petersens familiehave’. Gemalen vælger Fru Petersens hjemmelavede lagkage og kaffe (59 kr.). Sidstnævnte viser sig at være en hel kande (god) kaffe. Han drikker næsten 3 store kopper. Jeg nøjes med et glas spansk rosé, som er ok, men heller ikke mere (68 kr.). Tager bussen hjem til Østerbro. Ville lige have besøgt ’Bageriet’ - et hyggeligt værtshus i Aldersrogade- , men de havde netop lukket pga. hovedrengøring.

Vi kommer hjem og lukker Wilma ud i haven og sidder ude i aftensolen en times tid.

Torsdag:

Fuldstændig forrygende sommervejr, så vi ændrer planer om at genbesøge Davids Samling til i stedet at se Københavns Museum, der genåbnede efter flytning fra Vesterbrogade til Overformynderiets hus, Stormgade 18, i 2020. 

Vi står af ved Vesterbro Torv, hvor vi ikke har været i tre år. ’Vores gamle sted’ ’Obelix’, måtte for nogle år siden opgive navnet pga. ophavsrettigheder og hedder nu ’Café Trold’. Vi valgte i stedet den over for liggende ’Barbar Bar', der havde nogle hyggelige flydesofaer på Europa-paller ude på pladsen, hvor jeg kunne få en Gin&Bitter Lemon for 40 kr. Gemalen en Ellekilde citrus til 30. 

 

 

Så gik vi videre ind til Vandkunsten – en anden af vore yndlingspladser. Der var stadig ledige pladser under ’PUK’s hyggelige parasoller. Jeg fik klassisk tatar – virkelig fint anrettet - og gemalen smørstegt rødspættefilet (begge 138 kr.) Karaffelvand med brus ad lib 45 kr., og jeg en glimrende rosé fra Corbieres til 75 kr.


 

Endelig går kursen mod Københavns Museum, Stormgade 18. Gårdhaven på pladsen foran indgangen er beplantet med alskens nytteurter i højbede inkl. kål og squash, og om formiddagen kan man, når solen skinner, sidde her og nye en kop kaffe eller noget koldt fra den smukke Café, hvortil der i øvrigt er fri entré. Huset selv er et besøg værd, pga. de smukke gulvbelægninger, trappegelændere og de fine sarte loftdekorationer. 

 

 

 

Særudstillingen i stueetagen er BYEN på Tegnebordet, og her er udstillet originaltegninger af alt fra skraldestativer til torvelamper, sporvogne, møbler og offentlige bygninger. Den udstilling gik vi let igennem, for der var så meget at se og læse, så vi investerede i stedet i kataloget med glimrende tekst og ill. (96 sider, 145 kr.)

Og så kæmpede vi os ellers fra tusinder af år f.K. op til nutiden fordelt på 2 etager, meget smukt og interessant kurateret. Skulle der lyde en enkelt kritik, er det, at belysningen mange steder er så dæmpet, at det kan være svært at se, hvad der foregår. Det skyldes naturligvis bl.a. hensynet til sarte tegninger og papir, men også mindre sarte malerier er svære at aflæse. I et stort ovalt rum er Københavns Panorama, men bagbelysningen er p.t. ude af funktion. Til gengæld kan man trykke på knapper, som belyser enkelte bygninger i den store hvide model af København. Skønt og interessant rum, når der kommer fuldt blus på.

Men alt i alt dejligt sted, hvor vi gerne kommer igen. Entré voksne: 90 kr., men p.t. er der, sikkert for at lokke ’husarerne’ ind, gratis entré om onsdagen. Det står dog ikke i deres brochure. Entréen giver samme dag også adgang til Thorvaldsens Museum og Nikolai Kunstudstilling, men det bør nok være en regnvejrsdag. I øvrigt inkl. entréprisen lørdag og søndag kl. 12-16 besøg i Arkæologisk Værksted, hvor man guidet af en arkæolog kan komme tæt på fund af potteskår og dyreknogler o.a.

På vej hjem via Metroen på Rådhuspladsen, glæder vi os over Stadsgartnerens helt usandsynlige store blomsterbed ved Rådhusets fortov på H.C. Andersen Boulv. Det er – næsten – helt rødt-hvidt, dog med islæt af mørkerøde blomster og sivarter. Så smukt! 

Havde vejret nu ikke været så godt, havde vi formentlig nået flere museet, og kørt mere Metro, nu nød vi endelig at spadsere rundt for første gang i lange tider og kikke på pæne solbrændte danskere og udlændinge. Godt at høre fremmede tungemål igen. 


 

 


 

Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

BETTY NANSEN - Diva i Danmark, men ikke på film

Spartacus - med det faste blik, kløften i hagen og de brede skuldre - er død